Млечен пудинг – класически десерт
Млечният пудинг е любимият десерт на цели поколения деца и възрастни. Предлага се с различни вкусове, но най-популярните са ванилия и шоколад.
Млечният пудинг има следните специални качества
Названието „пудинг“ вероятно произлиза от староанглийски, където идва от думата „puduc“, която означава „набъбвам“. Тя описва процеса, при който добавеното царевично брашно набъбва в млякото, създавайки кремообразната маса на пудинга. Млечният пудинг има мека и твърдо-течна консистенция, която се втвърдява при охлаждане. По отношение на цвета пудингът, който в основния си вид е обикновено с млечен нюанс, се адаптира към съответните комбинации от храни, например плодове. Млечният пудинг е много засищащ
Откъде произхожда млечния пудинг?
Първите сведения за приготвянето на ястия с пудинг датират от 1300 г., когато пудингът за първи път е бил приготвян в животински стомаси. Като десерт пудингът е познат едва от около 1550 г., когато за първи път е приготвен с мляко и яйца. В западноевропейската култура, обаче, пудингът е въведен едва в края на XVII век. В наши дни млечният пудинг е популярен почти навсякъде по света като основно ястие, десерт или закуска.
Кога е сезонът на млечния пудинг?
Основните съставки за приготвяне на млечен пудинг и самият продукт са достъпни през цялата година, съответно пудингът не е сезонна храна. Можете сами да приготвите млечен пудинг от суровини, но на пазара има и готови смеси и продукти.
За какво може да се използва млечния пудинг?
Млечният пудинг обикновено се сервира като десерт след солени ястия, но също и като закуска между храненията. Млечният пудинг може да се консумира прясно приготвен – топъл или охладен. Ако е охладен или дори леко замразен, той е твърд и подобен на желе. Млечният пудинг е популярен в почти всички култури и често се комбинира с плодове, плодови сосове и различни подправки, например канела. Млечният пудинг обикновено се съхранява в продължение на няколко седмици, ако не е отворен. След отваряне трябва да се съхранява в хладилник и да се консумира в рамките на няколко дни.
Какво съдържа млечния пудинг?
Ако се консумира в умерени количества, млечният пудинг е сравнително здравословен десерт. При приготвянето му обаче е важно да се обърне внимание на количеството използвана захар. Млечният пудинг съдържа голямо количество протеини и калций. Протеините са важни за изграждането на мускулите и поддържат имунната система на организма, а калцият е важен за образуването на здрави кости.
ккал: 94 ккал
Въглехидрати: 18 гр
Белтъчини: 2,8 гр
Мазнини: 1,2 гр
Витамин А: 30 µg
Витамин B1: 0,03 мг
Витамин В2: 0,14 мг
Витамин В6: 0,04 мг
Витамин С: 2 мг
Витамин Е: 0 мг
Калций: 100 мг
Желязо: 0 мг
Калий: 120 мг
Магнезий: 10 мг
Натрий: 40 мг