Суроватка – отлична освежителна напитка
Всеки, който обръща внимание на здравето си и се интересува от храната, не може да не е опитвал така наречената суроватка. Това е много здравословна напитка, която е идеално освежаващо средство, особено през топлите летни месеци.
Суроватката има следните специални качества
Суроватката е известна още като водата от сиренето или цвик. Това се отнася за приготвянето ѝ, тъй като самата суроватка всъщност е само страничен продукт от производството на различни видове сирене. Съществуват два вида суроватка. Единият е киселата суроватка, а другият е популярната сладка суроватка. Тя се получава, когато сирището се добавя за сгъстяване на сиренето и след това готовото сирене се обезмаслява. Суроватката съдържа лактоза, суроватъчни протеини, водоразтворими витамини и минерали, а освен това е и нискокалорична.
Откъде произхожда суроватката?
Суроватката е водниста течност, която се получава при производството на сирене. Когато млякото се съсирва в сирене, течността, която остава, се нарича суроватка. Има два вида суроватка – сладка и кисела Суроватката съществува още откакто млякото се използва за производство на сирене.
Кога е сезонът на суроватката?
Суроватка е продукт, който се предлага през цялата година.
За какво може да се използва суроватката и как се съхранява?
Суроватка може да се използва за приготвяне на напитки, като се смесва с плодове, чай или билки. Сладката суроватка се предлага с много вкусове. Като готова за пиене напитка, тя обикновено се смесва с плодови сокове и други добавки. Това придава на напитката фина сладост. Съществуват обаче и някои видове какаов прах и напитки на прах, които се състоят предимно от суроватка на прах. Те се смесват и с различни добавки, например декстроза. Сладката суроватка може да се използва както за закуска, така и като заместител на млякото. Суроватката трябва да се съхранява в хладилник. Ако не е отворена, може да се съхранява след изтичане на минималния срок на годност. След отваряне трябва да се консумира до няколко дни.
Какво съдържа суроватката?
Суроватката се състои от 94% вода, 4-5% лактоза и практически не съдържа мазнини. Суроватката съдържа млечна киселина, ценни витамини от рода на В1, В2, В6, както и минералите калий и калций. Млечната киселина, съдържаща се в суроватката, е полезна за здравето. Суроватката може да се използва и за външно приложение върху кожата – тя помага за облекчаване на различни симптоми, включително кожни проблеми.
ккал: 27 ккал
Въглехидрати: 5,14 гр
Белтъчини: 0,8 гр
Мазнини: 0,36 гр
Витамин А: 0 003 µg
Витамин B1: 5,14 мг
Витамин В2: 0,8 мг
Витамин В6: 0,36 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 48,2 мг
Калций: 68 мг
Желязо: 0,1 мг
Калий: 129 мг
Магнезий: 1 мг
Натрий: 45 мг