Зелен боб: с множество приложения
Зеленият боб е популярен вид зеленчук, известен с нежните си, тънки шушулки и мекия си вкус. Зелените бобови шушулки без влакна може да се използват по много начини и са здравословно допълнение към много ястия.
Зеленият боб има следните специални качества
Зеленият боб, или както се нарича още – фасул, е здравословен зеленчук с много приложения. Отличава се с богатството от важни хранителни вещества като витамин K, витамин С, фолиева киселина, калий и фибри. Освен това е с ниско съдържание на калории и това го прави добър избор за тези, които искат да контролират теглото си. Независимо дали пресен или консервиран, зеленият боб има множество приложения в кухнята и се приготвя лесно и безпроблемно.
Откъде произхожда зеленият боб?
Зеленият боб, наричан още фасул, е вид градински боб (Phaseolus vulgaris). Точният произход на зеления боб не е напълно изяснен, тъй като се отглежда от векове и се среща в много части на света. Предполага се, че произходът на зеления боб е в Централна или Южна Америка, тъй като в този регион отдавна се отглежда от местното население. Домашният градински боб (Phaseolus vulgaris) е един от най-важните видове бобови растения, отглеждани от местното население в Централна и Южна Америка.
Каква е сезонността на зеления боб?
Сезонът на зеления боб варира според региона и климата. В умерените климатични пояси той се отглежда обикновено от пролетта до лятото, по време на по-топлите месеци, но може да се отглежда и от април-май до септември-октомври. В оранжерия или при контролирани условия, зеленият боб може да се отглежда през цялата година.
За какво може да се използва зеленият боб и как се съхранява?
Зеленият боб е зеленчук с много приложения, който може да се използва в кухнята по най-различни начини. Той е подходящ за гарнитура към основни ястия, за салата може да се консумира суров, бланширан или леко варен на пара. Той е любима съставка в ястия, приготвени на тиган, както и в супи и яхнии. Освен това зеленият боб може да се консервира, за да се удължи срокът му на годност.
Правилното съхранение на зеления боб спомага за запазването на неговата свежест и трайност. Най-добре е да се съхранява в хладилника, за да се удължи трайността му до 3-5 дни. Преди зеленият боб да бъде прибран за съхранение, не е добре той да се мие. При продължително съхранение е препоръчително първо да се бланшира
Ето какво съдържа зеленият боб
Зеленият боб е зеленчук, богат на хранителни вещества, с множество ползи за здравето. Богат е на фибри, витамин K, витамин С, фолиева киселина, калий, манган и желязо. Тези хранителни вещества могат да допринесат за здравето на сърцето, за регулирането на кръвното налягане и укрепването на костите.
Калории: 25 kcal
Въглехидрати: 3,2 g
Белтъчини: 2,4 g
Мазнини: 0,2 g
Витамин А: 60 µg
Витамин B1: 80 mg
Витамин B2: 0,12 mg
Витамин B6: 0,28 mg
Витамин С: 20 mg
Витамин Е: 0,13 mg
Калций: 57 mg
Желязо: 0,8 mg
Калий: 248 mg
Магнезий: 15 mg
Натрий: 2 mg