Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Звездовиден анасон: специална подправка

Звездовидният анасон, известен още като „бадиан“, е изумителна подправка и лечебно растение с характерен звездообразен вид, Тъмнокафявите, дървесни плодове на това вечнозелено дърво излъчват интензивен, пикантен аромат и имат сладък, ароматен вкус.

Полезна информация

Звездовидният анасон има следните специални качества

Детайлно изображение на звездовиден анасон

 

Звездовидният анасон е подправка с интензивен аромат и сладко-пикантен вкус. Често се използва в азиатската, ориенталската и индийската кухня за овкусяване на супи, яхнии, сосове, десерти и напитки като чай. Освен това се смята, че звездовидният анасон има ползи за здравето, включително храносмилателни, противовъзпалителни и отхрачващи свойства.

 

 


Произход

Откъде произхожда звездовидният анасон?

Звездовидният анасон произхожда от Източна Азия, най-вече Китай и Виетнам, Звездовидният анасон е семето на вечнозеленото растение Illicium verum, което принадлежи към семейство Illiciaceae. Това растение се отглежда в тропични и субтропични региони.

С течение на времето отглеждането на звездовидния анасон се разпространява в други части на света, особено в страните с подходящ климат. Днес Виетнам е важен производител и износител на звездовиден анасон.


Сезон

Каква е сезонността на звездовидния анасон?

Сезонът за събиране на звездовидния анасон варира според района и климата. В Китай например реколтата се събира в края на лятото и през есента, от август до октомври. Във Виетнам, важен производител на звездовиден анасон, реколтата обикновено се събира през пролетта и лятото от април до юли. В други тропически региони времето за събиране на реколтата може да е различно.

Нашите оферти за пресни зеленчуци

Валидно от 18.11.2024 до 24.11.2024


Употреба и съхранение

За какво се използва звездовидният анасон и как се съхранява?

Звездовидният анасон е универсална подправка с уникален аромат и вкус, която е популярна в много кухни по света. Често се използва в супи, яхнии, сосове и някои десерти за пикантен аромат. Звездовидният анасон се съдържа и в много миксове от подправки, особено в къри на прах и азиатския микс „5-те подправки“.

Звездовидният анасон е подходящо да се съхранява на сухо и тъмно място, за да се предпази от пряка слънчева светлина и влага. Препоръчително е да се съхраняват целите плодове звездовиден анасон вместо смлян, тъй като целите плодове запазват аромата си за по-дълго време.


Рецепти

Ето какво може да се приготви със звездовиден анасон


Съставки

Ето какво съдържа звездовидният анасон

Звездовидният анасон предлага различни ползи за здравето, включително има отхрачващо действие при дихателни проблеми като кашлица, както и противовъзпалителни и антибактериални свойства. Той може също така да облекчи главоболието и болките в мускулите и да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар.

Хранителни стойности за 100 g
 

Калории: 381 kcal

Въглехидрати: 38 g

Белтъчини: 6,5 g

Мазнини: 26 g

Витамини за 100 g

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,03 mg

Витамин В2: 0 mg

Витамин В6: 0 mg

Витамин С: 0 mg

Витамин Е: 0 mg

 

Минерали за 100 g

 

Калций: 650 mg

Желязо: 0,037 mg

Калий: 1,4 mg

Магнезий: 170 mg

Натрий: 16 mg