Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Червена леща: дребна, но полезна

Червената леща е бобово растение, което се състои от малки, кръгли семена с оранжев цвят. Често се използва в индийската и ориенталската кухня и има мек, сладък вкус. За разлика от други видове леща, като кафявата или зелената, червената леща има по-мека текстура и затова се приготвя по-бързо — подходяща е за супи, яхнии и къри. Богата на фибри, желязо и витамин B и най-вече на много протеини, червената леща е добър избор за растителна диета.

Полезна информация

Червената леща има следните специални свойства

Детайлно изображение на червена леща

 

Като богат източник на хранителни вещества, като протеини, фибри, въглехидрати, желязо, витамин B и магнезий, червената леща има много добри свойства. Тя е с ниско съдържание на калории и мазнини и не съдържа холестерол. Червената леща също така е лесно смилаема и има мека текстура, което я прави особено подходяща за супи, яхнии и ястия с къри. Благодарение на мекия си и леко сладък вкус тя е универсална и се съчетава добре с различни подправки и съставки. Поради многото си хранителни вещества е здравословно допълнение към балансираната диета и добър избор за вегетарианци и вегани.

 

 


Произход

Откъде произхожда червената леща?

Точният произход на червената леща не е известен, тъй като лещата е една от най-старите култури и разпространението ѝ е документирано в продължение на хиляди години. Вероятно произхожда от Близкия изток или Средиземноморието е се е използвала още през 7-мо хилядолетие пр.н.е. в Месопотамия. Днес обаче червената леща се отглежда в целия свят и е особено популярна в азиатската, от Близкия изток и индийската кухня.


Сезон

Каква е сезонността на червената леща?

Тъй като червената леща се изсушава и консервира, тя може да се купува и консумира през цялата година. Въпреки това в някои страни може да има сезонни разлики в цените, в зависимост от това дали се отглежда на място, или трябва да се внася. В районите за отглеждане, като Близкия изток, Индия или Северна Африка, прясната леща може да се предлага и като сезонен продукт, докато сушената червена леща се предлага целогодишно и в тези региони.


Употреба и съхранение

За какво можем да използваме червената леща и как да я съхраняваме?

Червената леща е продукт с множество приложения. Подходяща е за супи и яхнии, ястия с къри, салати и може да се сервира като гарнитура вместо ориз или картофи. В комбинация с различни подправки и съставки може да се постигнат разнообразни вкусови съчетания.

Ако червената леща се съхранява на хладно, сухо и тъмно място, може да издържи дълго време. Херметически затворен съд или найлонов плик също предпазва лещата от влага. Обикновено издържа до 1 година, но за най-добро качество и вкус е препоръчително да се използва в рамките на 6-8 месеца.



Съставки

Какво съдържа червената леща

Червената леща е източник на здравословна и богата на хранителни вещества храна. Тя е богата на протеини, фибри и важни минерали като желязо, магнезий, фосфор и калий. Това я прави особено популярна сред вегетарианците и веганите. Освен това тя е с ниско съдържание на калории и може да увеличи чувството за ситост, което може да бъде полезно за отслабване.

Хранителни стойности за 100 g
 

Калории: 346 kcal

Въглехидрати: 50 g

Белтъчини: 25,5 g

Мазнини: 1,5 g

Витамини за 100 g

 

Витамин А: 0,1 mg

Витамин B1: 0,48 mg

Витамин В2: 0,26 mg

Витамин В6: 0,55 mg

Витамин С: 5 mg

Витамин Е: 0,013 mg

 

Минерали за 100 g

 

Калций: 70 mg

Желязо: 0,08 mg

Калий: 0,84 mg

Магнезий: 130 mg

Натрий: 6 mg