Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Азиатски нудли – описание на видовете нудли

Пържени азиатски нудли със зеленчуци и соев сос, азиатска супа с мие или рамен – съществуват най-различни рецепти за азиатски нудли. Какви са разликите между видовете, с какви съставки се комбинират и как се приготвят? Ние имаме отговорите и подходящите рецепти.

Показани са пържени азиатски нудли в дълбока бяла чиния.
© topntp – stock.adobe.com

Съдържанието на страницата накратко

  • Соба, рамен, удон, мие: разнообразието е огромно.
  • Вкусът и консистенцията на видовете азиатски нудли се различават значително.
  • Тук ще научиш как се приготвят и за какви ястия са подходящи.
Определение

Какво представляват азиатските нудли?

Те имат дълга история в азиатската, но също и в европейската кухня. Всеки посетител в Азия познава традиционните павилиони с храна, където ястията често се приготвят директно на улицата и наситеният им аромат се носи наоколо. Видовете са толкова разнообразни, колкото и европейските им братовчеди, но азиатските доста се различават по начина на приготвяне и вкуса си. За разлика от европейските, те обикновено се правят от ориз и нишесте, поради което са малко по-лепкави и често имат по-силен вкус. 


Предимства

Какви са особеностите им?

Показана е купа, която съдържа супа с оризово фиде, до която е поставен соев сос.
© WONG SZE FEI – stock.adobe.com Изключително вкусни са в супа. Оризовите нудли са само една от многото разновидности азиатски нудли.

Азиатските нудли имат едно съществено предимство. Въпреки че се сушат, за да са по-дълготрайни, те се приготвят много бързо, така че обикновено имат нужда само от няколко минути варене в гореща вода или бульон. Тъй като различните нудли абсорбират сосовете и подправките по свой начин, е важно да знаете за какво ястие е подходящ всеки вид.


Разновидности

Какви видове съществуват?

Видовете азиатски нудли се различават по външен вид, състав и консистенция. Представяме ви кратко описание на най-известните сред тях:

Оризови нудли

Тиган с азиатски нудли и малки купички с различни съставки
© gkrphoto – stock.adobe.com Можете да приготвите много вкусни и здравословни ястия с азиатски нудли и различни видове зеленчуци.

Формата им наподобява тази на талиателите, но са много по-светли на цвят – това се дължи на оризовото брашно, от което са направени. Тези безглутенови нудли се използват в много азиатски рецепти. Виетнамците например ги използват в супата фо бо, а тайландците – за пад тай, ястие с рибен сос, яйца и фъстъци. Те са популярни и като гарнитура за много ястия със зеленчуци, приготвени в уок тиган.

Стъклени нудли

Когато изсъхнат, тези фини нудли се късат лесно. Потопени за кратко във вода обаче, те бързо омекват и стават почти прозрачни – оттам и наименованието им. Тъй като стъклените нудли са направени от нишесте от боб мунг и вода, този вид има неутрален вкус. Затова пък те идеално поемат аромати от други съставки, например в салата или супа. Тези фини азиатски нудли са подходящи и за пълнеж на пролетни рулца и азиатски кнедли. Пържени, те изглеждат страхотно в чинията.

Нудли рамен

Златисти, дълги и леко къдрави – това са добре познатите нудли рамен, които се предлагат най-вече в японските рамен ресторанти. Приготвят се от пшеничено брашно, яйца, вода и сол и се сервират в класическа супа. В Германия се срещат предимно сушени нудли рамен, обикновено приготвени без яйце. Ако не искаш супа, може да ги изпържиш в специален тиган и да ги поднесете заедно с месо или риба. Приготвянето им във вода отнема около 5 минути.

Нудли мие

Дългите нудли мие са китайска разновидност. Предлагат се основно под формата на изсушени блокчета, които се разтварят във вода. Съдържат пшеничено брашно, вода, яйце и сол и приличат на спагети. Сварени, те са вкусни в пилешка супа или приготвени със сос в уок тиган. Благодарение на своята грапава повърхност абсорбират много добре всякакви течности.

Нудли удон

Нудлите удон имат много характерна форма. Те наподобяват донякъде спагети, но са по-дебели (от 2 до 4 мм), по-светли и по-еластични от италианските си братовчеди. Приготвят се от пшеничено брашно, сол и вода. Поради плътността си те са подходящи за консумация със силен дип, например от соев сос, джинджифил и самбал оелек. Вървят си и със зеленчуци, пилешко месо или пържени в уок тиган с тофу. В магазините обикновено се предлагат предварително приготвени и вакуумирани и се варят само около 3 минути.

Нудли соба

Тези кафяво-сиви японски нудли се приготвят от брашно от елда и вода и имат лек орехов вкус. Тук важи следното правило: колкото повече елда, толкова по-наситен аромат. Понякога към съставките се добавят и водорасли, които им придават зеленикав цвят. Могат да се сервират както студени с различни дипове (приготвени от соев сос или рибен бульон), така и топли, като добавка към супа. 

Нудли сомен

Тези фини нудли са едни от най-тънките в японската кухня. Обикновено се приготвят с брашно от елда или пшеница и имат продълговата форма. Характерни са със своя леко сладък вкус, поради което често се използват в летните салати. Приготвят се бързо – нужни са им само около 2 минути.


Приготвяне

Как да приготвя нудли?

Времето за приготвяне варира в зависимост от техния вид, както и от това дали са предварително сварени или изсушени. Съветваме те внимателно да прочетеш информацията от опаковката. Има много вкусни рецепти за азиатски нудли. Сред нашите рецепти ще намериш това, което търсите!