Азиатски нудли – описание на видовете нудли
Съдържание на тази страница накратко
- Соба, рамен, удон, мие: разнообразието е огромно.
- Вкусът и консистенцията на различните видове азиатски нудли се различават значително.
- Тук ще научите особености на приготвянето им и избора на най-подходящите за всяко ястие.
Какво представляват азиатските нудли?
Те имат дълга история в европейската, но също и в азиатската кухня. Всеки посетител в Азия познава традиционните готварски павилиони, където ястията често се приготвят директно на улицата и излъчват наситения си аромат. Разновидностите и вкусовете са толкова разнообразни, колкото и в Европа, но азиатските се различават по начина на приготвяне и по вкуса си. За разлика от европейските, те обикновено се приготвят от ориз и нишесте, поради което са малко по-лепкави и често имат по-силен вкус.
Какви са особеностите им?
В сравнение с европейските, които се правят от твърда пшеница, азиатските нудли имат следното съществено предимство: Въпреки че се сушат, за да се запазят по-дълго, те се приготвят много бързо, така че обикновено трябва да се варят само няколко минути в гореща вода или горещ бульон. Тъй като основните съставки абсорбират сосовете и подправките по различен начин, важно е да знаете кои от тях са подходящи за съответното ястие.
Какви видове съществуват?
Азиатските видове се различават по външен вид, състав и консистенция. Представяме кратко описание на най-известните измежду тях:
Оризови нудли
Формата им наподобява тази на талиателите, но са много по-светли на цвят – това се дължи на използваното за направата им оризово брашно. Тези безглутенови нудли се използват в много азиатски рецепти: Виетнамците например ги използват в супата „Фо бо“, а тайландците – за „Пад тай“, ястие с рибен сос, яйца и фъстъци. Те са популярни и като гарнитура за много ястия със зеленчуци, приготвени в уок тиган.
Стъклени нудли
Когато изсъхнат, фините нудли се късат лесно. Поставени за кратко във вода обаче, те бързо омекват и стават почти прозрачни – оттам и тяхното наименование. Тъй като стъклените нудли са направени от нишесте от боб мунг и вода, те имат неутрален вкус. При необходимост те идеално поемат други аромати, например в салата или супа. Тези фини азиатски нудли са подходящи и за пълнеж на пролетни рулца и други азиатски кнедли. Пържени, те са чудесни за украса на чинията.
Нудли рамен
Плътно-златисти, дълги и леко къдрави – това са добре познатите нудли рамен, които се предлагат най-вече в японските рамен барове. В тях готвачите ежедневно ги приготвят от пшеничено брашно, яйца, вода и сол. След това се сервират в класическа супа. В Германия има предимно сушени нудли рамен, обикновено приготвени без яйце. Ако не ги използвате в супа, изпържете ги в специален тиган или ги поднесете заедно с месо или риба. Приготвянето им във вода отнема около пет минути.
Нудли мие
Дългите нудли мие са китайската разновидност. Предлагат се основно под формата на изсушен на блокчета продукт, разтворим във вода. Тази разновидност съдържа пшеничено брашно, вода, яйце и сол и прилича на спагети. Сварени, те са вкусни в пилешка супа или приготвени със сос в уок тиган. Абсорбират много добре течностите, благодарение на своята грапава повърхност.
Удон нудли
Нудлите удон са характерни със своята форма. Те донякъде наподобяват спагети, но са по-дебели (от 2 до 4 милиметра), по-светли са на цвят и по-еластични от италианските спагети. Приготвят се от пшеничено брашно, сол и вода. Поради твърдостта им, те са подходящи за консумация със силен дип, например от соев сос, джинджифил и самбал оелек. Те са вкусни и със зеленчуци, пилешко месо или пържени в уок тиган с тофу. В магазините обикновено се предлагат предварително приготвени и вакуумирани и се варят само около три минути.
Нудли соба
Тези кафяво-сиви на цвят японски нудли се приготвят от брашно от елда и вода и имат лек орехов вкус. Тук важи следното правило: Колкото повече елда, толкова по-наситен аромат. Понякога се добавят водорасли, които им придават зеленикав цвят. Соба нудълс могат да се сервират както студени с различни дипове (приготвени от соев сос или рибен бульон), така и топли, като добавка към супа.
Нудли сомен
Фините нудли са измежду от най-тънките в японската кухня. Обикновено се приготвят с брашно от елда или пшеница и имат продълговата форма. Характерни са със своя леко сладък вкус, поради което в летните салати често се използват сомен. Приготвят се бързо – приготвянето им отнема около две минути.
Какво мога да сготвя с тях?
Времето за приготвяне варира в зависимост от техния вид, както и от това дали са предварително сварени или сушени. Съветваме ви внимателно да се запознаете с информацията от опаковката. Има много вкусни рецепти за азиатски нудли. Във всички наши рецепти гарантирано ще намерите това, което търсите!