Сьомгата съдържа омега-3 мастни киселини
Съдържание на тази страница накратко
- Сьомгата е много питателна риба, богата на висококачествени омега-3 мастни киселини, витамини и протеини.
- Подходяща е за хора, които спазват нисковъглехидратна диета, поради високото съдържание на мазнини и протеини
- Тук ще научим точно колко универсално приложение има сьомгата в кухнята.
Хранителна стойност Сьомгата съдържа полезни мазнини и витамини
Сьомгата е полезна храна с висока хранителна стойност. Тя съдържа висококачествени омега-3 мастни киселини, изключително необходими на организма. Те са в състояние да ограничат кръвосъсирването и да понижат кръвното налягане. Освен това, благодарение на високото съдържание на витамин D, тя подобрява настроението и е богата на витамин B 12, калий и цинк. Цинкът потиска възпалението, а калият има диуретично действие.
Сьомгата доставя на организма йод и ускорява обмяната на веществата
Сьомгата е вид риба с богато съдържание на йод. Нашето тяло се нуждае от този микроелемент, за да изгради хормоните на щитовидната жлеза. Той регулира обмяната на въглехидратите, мазнините и протеините. Йодът, който приемаме с тази риба, укрепва и сърдечно-съдовата ни система. С една порция от 200 грама добавяме 10 микрограма йод в чинията. Ежедневната ни потребност е между 150 и 200 µg.
Омега-3 мастни киселини: Сьомгата е добър източник
Една от особеностите на този вид риба е високото съдържание на мазнини: 100 грама съдържат повече от 13 грама мазнини. Тук обаче става дума за полиненаситени мастни киселини, т.нар. омега-3 мастни киселини. Те са важни за здравето ни, защото подпомагат кръвообръщението и имат позитивно въздействие върху обмяната на триглицериди.
Ето как сьомгата помага за намаляването на калориите
Във филето от сьомга се съдържат повече калории, отколкото в други видове риба: Една порция от 100 грама съдържа 208 kcal (870 kJ). Въпреки това ако искаме да отслабнем, с чиста съвест можем да използваме рецепти с тази риба, която наистина стопява мазнините. За това съществуват няколко причини. Поради високото съдържание на мазнини и голямото количество протеини, рибата е лесносмилаема и засищаща. Освен това съдържащите се в сьомгата протеини ускоряват изгарянето на мазнините.
Сьомгата подхожда идеално за нисковъглехидратно хранене
Сьомгата е перфектна за нисковъглехидратни рецепти не само благодарение на висококачествените мазнини. 100 грама филе от сьомга дават на организма учудващо много протеини – цели 18 грама протеини. Полезните мазнини и протеини са основна съставна част на този вид хранене, тъй като при нисковъглехидратното хранене се приемат възможно най-малко въглехидрати. Най-хубавото в сьомгата е, че въпреки липсата на въглехидрати, тя истински засища и дава на тялото енергията, от която има нужда. Стегнатото месо е много подходящо за готвене, а вкусът му е толкова прекрасен, че не се нуждае от много подправки. Сол, пипер и няколко капки лимонов сок са достатъчни.
Рецепти със сьомга: Всичко е възможно
Рецептите със сьомга за нисковъглехидратна диета са разнообразни и бързи за приготвяне: Филето от сьомга може да се изпече на грил, да се изпържи или задуши. Дори сурова и смляна на кайма, тази риба е изключително вкусна. Може да се съчетае със зелени салати, домати, краставици или чушки. Освен това върви изключително добре с леки зеленчуци, като например броколи или аспержи. Ако предпочитаме богато меню, може да комбинираме пържена или печена на грил сьомга със свежа салата Дзадзики. Рибата може да се консумира и пушена, например като добавка към салати или в омлет.
Даже фитнес знаменитостите в Холивуд залагат на сьомгата
Фитнес-гуруто от САЩ Дейвид Кирш помага на известни личности като Дженифър Лопес или Хайди Клум да поддържат добра форма. Освен пилешко, яйца, салати и зеленчуци, сьомгата е постоянна част от хранителния му план. При това той залага не само на класически рецепти, а обича и „Salmon Cakes“, които често са наричани вкусни кюфтенца от сьомга. Те могат да се приготвят по различни начини. Ето бърза и лесна рецепта за една порция:
Съставки:
- 120 грама ситно нарязано филе от сьомга
- 20 грама леща “Белуга”
- 1 яйце
- 1 чаена лъжичка накълцан магданоз
- 1 чаена лъжичка накълцан копър
- 1 чаена лъжичка винен оцет
- ½ чаена лъжичка сос “Уорчестър”
- По една щипка сол и пипер
Приготвяне:
Сваряваме лещата „Белуга“ във вода за 25 минути и я прецеждаме. Разбъркваме с останалите съставки. Разстиламе на слой с дебелина около 2.5 см. Загряваме малко олио в тигана и запържваме палачинката от всяка страна в продължение на 2-3 минути. Невероятно вкусна е – както без добавки, така и върху подложка от зелена салата.