Пилешки дробчета: световна кулинарна традиция
Пилешкият дроб, наричан още птичи дроб, е вкусен и разнообразен хранителен продукт в света на кулинарията. Богатият на хранителни вещества пилешки дроб е важен източник на протеини, желязо и различни витамини, сред които витамин А, витамини от група В и фолиева киселина. Пилешкият дроб може да се използва като предястие, основно ястие или съставка на сосове и пастети.
Пилешкият дроб има следните специални качества
Пилешкият дроб спада към вътрешностите и представлява чудесен източник на желязо и витамин B12. Освен това съдържа протеини и всички есенциални аминокиселини, необходими на организма. Пилешкият дроб има мек, сладникав вкус и нежна, гладка текстура, подходяща за различни начини на приготвяне. Предвид голямото многообразие на приложенията на пилешкия дроб, той може да се използва в голям брой ястия – както ястия на тиган, така и супи или пастети. Обичан е в много от кулинарните традиции по цял свят.
Откъде произхождат пилешките дробчета?
Пилешките дробчета са от птици, предимно кокошки (Gallus gallus domesticus). Кокошките са одомашнени преди хилядолетия и се отглеждат по цял свят за месо, яйца и други хранителни продукти.
Самият пилешки дроб е орган на кокошката. Участието му в различни процеси, свързани с метаболизма, му отрежда важна функция в организма на животното. В хранителната индустрия дробът се взема от закланото животно и се приготвя за консумация от хората.
Каква е сезонността на пилешките дробчета?
Пилешките дробчета се продават през цялата година, тъй като в модерното снабдяване с хранителни продукти има непрекъснато търсене на продукти от пилешко месо.
Все пак, наличността на пилешки дробчета може да зависи от съответното място на продажба и местните пазарни фактори. В магазините за хранителни стоки пилешките дробчета обикновено се продават в отдела за месо и птици. Пилешките дробчета може да се предлагат пресни или замразени, в зависимост от търсенето и каналите за дистрибуция в съответния регион.
За какво може да се използват пилешките дробчета и как се съхраняват?
Този продукт с разнообразни приложения се използва в различни кулинарни традиции по света.
Дробчетата може да се запържат на резенчета или в тигана с масло, лук и подправки. Приготвени като кремообразен пастет, те се превръщат във вкусен продукт за мазане, който се продава под името „Лебервурст“. Вкусът и хранителната им стойност се повишават в супи и яхнии. В някои кухни пилешките дробчета се използват и в салати за допълнително овкусяване и протеини.
Правилното съхранение на пилешките дробчета е важно за запазването на свежестта и качеството им. След закупуването или приготвянето им трябва веднага да бъдат охладени и опаковани херметически, за да се избегне изсъхване или замърсяване. Идеална е температура между 0 и 4 градуса Целзий. В рамките на 1-2 дни пилешките дробчета трябва да бъдат консумирани. За по-дълготрайно съхранение може и да се замразят, като времето за съхранение във фризера по принцип е 2-3 месеца. При размразяване е препоръчително да се поставят в хладилника.
Ето какво съдържат пилешките дробчета
Многобройните хранителни вещества на пилешкия дроб го правят подходящ за включване в балансирана диета. Той е чудесен източник на желязо, особено хемно желязо, което лесно се усвоява от организма. Освен това е богат на витамин А и чудесен източник на витамин B12. Съдържа фолиева киселина, както и минерали като цинк и мед. Освен това пилешкият дроб е добър източник на протеини и съдържа всички важни за организма аминокиселини.
Калории: 131 kcal
Въглехидрати: 1,2 g
Белтъчини: 22,1 g
Мазнини: 4,7 g
Витамин А: 12800 µg
Витамин B1: 0,32 mg
Витамин B2: 2,49 mg
Витамин B6: 0,8 mg
Витамин С: 28 mg
Витамин Е: 0,4 mg
Калций: 18 mg
Желязо: 7,4 mg
Калий: 218 mg
Магнезий: 13 mg
Натрий: 68 mg