Пуешки бутчета: вкусно лакомство
Пуешкото бутче е месото от бедрото на пуйката. Благодарение на почти неограничените възможности за приготвяне, пуешкото бутче е много популярно месно ястие. Постното и лесно смилаемо пуешко месо е много подходящо и за нискокалорична диета.
Пуешките бутчета имат следните специални качества
Пуешките бутчета се считат за постно месо с ниско съдържание на мазнини. Те са богати на протеини, имат мек, деликатен вкус и са полезни за здравето (понижават нивата на холестерола, намаляват риска от сърдечни заболявания). Пуешките бутчета са изключително разнообразни и могат да се приготвят по различни начини, включително пържени, печени на скара, задушени, печени, варени или като основна съставка в супи и яхнии.
Откъде произхождат пуешките бутчета?
Пуешките бутчета се произвеждат от бедрата на пуйките. Пуйките произхождат от Северна Америка, но сега се отглеждат по целия свят. Най-често отглежданият вид пуйка за производство на месо е пуйката от вида Hausturkey (Meleagris gallopavo).
Тези птици се отглеждат в селскостопански предприятия и птицеферми в много страни за производство на месни продукти като пуешки бутчета, пуешки гърди и други части на пуйката.
Каква е сезонността на пуешките бутчета?
Сезонността на пуешките бутчета може да варира в зависимост от региона и климатичните условия. Тъй като пуйките обикновено се отглеждат и преработват през цялата година, пуешките бутчета се предлагат като парчета месо през цялата година.
В някои страни и региони обаче в определени периоди от годината може да има сезонни оферти и промоции на продажбите. Например пуешките бутчета са много популярни по време на Деня на благодарността и Коледа в САЩ и се предлагат все по-често по това време.
За какво се използват пуешките бутчета и как се съхраняват?
Пуешките бутчета са подходящи за пържене, на скара или задушаване, както и за подготовка на бульони и супи. С вкусен пълнеж те могат да се използват за създаване на богата празнична трапеза.
За да се съхраняват пуешките бутчета пресни, е подходящо да се опаковат херметически веднага след закупуването им и да се поставят в хладилник при температура 0-4 градуса по Целзий. За по-дълго съхранение се препоръчва замразяване. Препоръчително е да се внимава бутчетата да се съхраняват на място в хладилника или фризера, където са защитени от евентуално замърсяване и не влизат в контакт с други сурови храни. Замразените пуешки бутчета се размразяват най-добре в хладилника.
Ето какво съдържат пуешките бутчета
Пуешкото бутче е здравословен източник на протеини и важни хранителни вещества. Постното месо с ниско съдържание на мазнини е богато на висококачествени протеини и има ниско съдържание на холестерол в сравнение с други видове месо. Това го прави добър избор за хора, които искат да следят теглото си. Освен това пуешкото бутче съдържа важни витамини и минерали като витамин B6, витамин B12, ниацин, селен, фосфор и цинк.
Калории: 114 kcal
Въглехидрати: 0 g
Белтъчини: 20,5 g
Мазнини: 3,6 g
Витамин А: 0 mg
Витамин B1: 0,09 mg
Витамин В2: 0,18 mg
Витамин В6: 0,32 mg
Витамин С: 0 mg
Витамин Е: 1,2 mg
Калций: 17 mg
Желязо: 2 mg
Калий: 289 mg
Магнезий: 17 mg
Натрий: 86 mg