Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Шафран: Ценната подправка

Шафранът, наричан още „червено злато“, е една от най-скъпите подправки в света и се получава от изсушените стълбчета на цветовете на шафрановия минзухар. Скъпоценните цветове се събират ръчно и са известни с яркия си златист цвят и наситения си аромат. Шафранът често се използва, за да придаде на ястията наситен жълт цвят и уникален вкус.

Полезна информация

Шафранът съдържа следните специални качества

Детайлно изображение на шафран

 

Шафранът има интензивен и сложен вкус, който се описва като топъл, земен, пикантен, леко сладък, цветен и горчив. Подправката е известна със способността си да придава на храната яркожълт до оранжев цвят. Малка щипка шафранови нишки е достатъчна, за да оцвети цялото ястие. Шафранът се използва в различни ястия, включително паеля, ризото, буябес, биряни и различни десерти.

 

 


Произход

Откъде произхожда шафранът?

Шафранът се получава от изсушените нишки на стълбчетата (познати като близалце) на цветовете на растението шафранов минзухар (Crocus sativus). Шафранът произхожда от Близкия изток и Южна Азия, въпреки че точният регион на произход не е ясно определен. Смята се, че шафрановият минзухар произхожда от области като Близкия изток, Персия (днешен Иран) и Кашмир (в Северна Индия и Пакистан). В днешно време шафранът се отглежда в различни части на света, включително Испания, Иран, Индия, Гърция, Мароко и Италия.


Сезон

Каква е сезонността на шафрана?

Сезонът за събиране на реколтата от шафран, една от най-скъпите подправки в света, обикновено е в края на есента. Шафранът се получава от изсушените близалца на цветето шафранов минзухар (Crocus sativus). Цветовете на шафрановия минзухар цъфтят през есента, обикновено през октомври, а периодът на събиране на шафрана продължава две до три седмици.

По време на събиране на реколтата, цветовете се берат ръчно и от тях се отделят скъпоценните близалца. За производството на един килограм шафран често са необходими хиляди цветенца. След като се съберат, близалцата се изсушават, за да се запази подправката.


Употреба и съхранение

За какво се използва шафранът и как се съхранява?

Шафранът придава на ястията неповторим аромат и топъл, земен вкус. Често се използва в пикантни ястия като паеля, супи, яхнии и ястия с риба. Шафранът се използва, за да придаде на ястията яркожълт до оранжев цвят. Шафранът е важна съставка и в някои миксове от подправки, като индийската гарам масала и испанската подправка за паеля.

Шафранът е подходящо да се съхранява в херметически затворен съд, за да се предотврати проникването на въздух и влага. Хладно, сухо и тъмно място е подходящо, например хладен килер или шкаф за хранителни продукти, далеч от пряка слънчева светлина и източници на топлина. Ако се съхранява правилно, шафранът може да издържи около една-две години или повече, без да загуби значително качеството си.



Съставки

Ето какво съдържа шафранът

Шафранът съдържа противовъзпалителни съединения като кроцин и кроцетин. Подправката може да намали риска от сърдечносъдови заболявания чрез понижаване на кръвното налягане и регулиране на нивата на липиди в кръвта. Съществуват и някои доказателства, че шафранът има противоракови свойства. Съдържащите се в шафрана антиоксиданти могат също така да намалят увреждането на клетките, причинено от свободните радикали.

Хранителни стойности за 100 g
 

Калории: 349 kcal

Въглехидрати: 61,5 g

Белтъчини: 11,4 g

Мазнини: 5,9 g

Витамини за 100 g

 

Витамин А: 0.067 µg

Витамин B1: 0 mg

Витамин В2: 0 mg

Витамин В6: 0 mg

Витамин С: 0 mg

Витамин Е: 0 mg

 

Минерали за 100 g

 

Калций: 110 mg

Желязо: 1,11 mg

Калий: 1 mg

Магнезий: 200 mg

Натрий: 150 mg