Хрупкав домашен чипс без мазнина? Да, възможно е – виж тези рецепти!
Съдържание на страницата накратко
- Можеш да приготвиш чудесен чипс в собствената си кухня, например от картофи, зеле или фенел.
- Чипсът може да се приготвя и без мазнина. Резултатът е вкусен и хрупкав.
- Хрупкав чипс във фурната или в микровълновата – предлагаме две рецепти без пържене.
Нискокалорично – вкусен домашен печен чипс с малко мазнини
Хрупкави, пикантни, с една дума – вкусни. Точно така, става дума за чипс и други апетитни хапки. Не е задължително да са висококалорични – чипс за по-балансиран хранителен режим можеш да приготвиш и без растително масло или други мазнини. Впрочем това е възможно не само във фурната, но и в микровълновата. Тук ще научиш как се прави домашен картофен чипс, какви други зеленчуци можеш да използваш и какво трябва да вземеш предвид.
От картофите до савойското зеле – тези зеленчуци са подходящи за леко похапване
Най-популярният продукт за приготвяне на вкусен чипс, разбира се, са картофите. Съществуват и алтернативи, които им съперничат с чудесния си вкус. Можеш да включиш следните продукти в списъка за пазаруване, ако искаш да приготвиш нещо за хапване у дома:
• Моркови
• Сладък картоф
• Савойско зеле
• Къдраво зеле
• Пащърнак
• Тиквички
• Резене
• Грудка целина
Всички тези зеленчуци могат да се използват за приготвяне на хрупкав домашен чипс без пържене.
Домашен чипс на фурна
Традиционният чипс обикновено е пържен, но можеш да го изпечеш и във фурната. При готвене с горещ въздух зеленчуковият чипс губи течност, а при печене става твърд и хрупкав. Ако избягваш олиото и мазнините, вкусът става още по-интензивен. Освен сол и черен пипер можеш да използваш и други любими подправки. Подходящи са зимни подправки, например канела, малка щипка индийско орехче или кимион. Класическият вариант е оранжева смес от подправки – сол или морска сол, черен пипер, лют червен пипер. Можеш и да счукаш розмарин на ситно в хаванче. Ако ти допада комбинацията от сладко и пикантно, можеш да добавиш и малко захар. Подобно на картофите, морковите, сладките картофи, цвеклото, пащърнакът и целината също съдържат нишесте и имат подобна структура. Затова приготвянето на тези зеленчуци е много сходно.
Ето как става:
1. Обелваш зеленчуците и ги нарязваш на тънки резени с дебелина от 1 до 2 мм.
2. След това ги оставяш за кратко в студена вода, за да може част от нишестето да се отдели.
3. Оставяш ги да изсъхнат върху кърпа, а през това време загряваш фурната на 160 – 180°C.
4. Овкусяваш чипса по твой избор и поставяш резените един до друг в тава, покрита с хартия за печене.
5. Печеш в продължение на 30 до 40 минути, в зависимост от желаната степен на изпичане.
Можеш да приготвиш хрупкав чипс и в микровълнова фурна
Трудно е да повярваш, но домашен чипс може да се приготви не само във фритюрник или фурна. Можеш лесно да изпечеш чипс и в микровълнова фурна! Това е добра новина не само за хората, които не разполагат с фурна у дома, но и за онези, които бързат. Печенето в микровълновата фурна е изключително бързо, а в резултат получаваш истински хрупкав домашен чипс – при това без никаква мазнина.
Ето как става:
1. Обелваш големите картофи и ги нарязваш на филийки с дебелина 1 до 2 мм.
2. Поставяш резените за кратко в купа със студена вода, за да се отдели част от нишестето им.
3. Подсушаваш резените върху разстлана кърпа или в гевгир над купа.
4. Застилаш голяма плоска чиния с хартия за печене, изрязана точно по формата на чинията.
5. След това поставяш резените един до друг върху нея, така че да не се допират.
6. Накрая подправяш със сол. Можеш да използваш и други подправки, например червен пипер, черен пипер или няколко капки лайм, за да придадеш на домашния чипс специален вкус.
7. След това ги печеш в микровълновата фурна в продължение на 7 – 8 минути при мощност около 600 – 800W.
Резултатът е пухкав и хрупкав домашен чипс на фурна, точно както го обичаш. Най-хубавото е, че можеш сам да решиш колко голяма да бъде вкусната порция. Съвет: Можеш да наредиш картофени шайби върху няколко слоя хартия един върху друг в микровълновата фурна. Това ще удължи малко времето за готвене.
Как да си направиш чипс с ниско съдържание на въглехидрати?
Ако спазваш нисковъглехидратна диета, можеш да избереш по-диетичен вариант – чипс, приготвен от савойско зеле, кейл, тиквички или фенел. Приготвянето варира по отношение на времето и температурата на готвене поради различните структури на продуктите. Ориентировъчно можеш да изчислиш 20 – 30 минути при 110 – 120°C за зеле и 50 – 60 минути на 100 – 110°C за тиквички. Фенелът се нуждае от малко по-висока температура – при 180°C трябва да е готов след 12 – 15 минути.
Ето как става:
• За да приготвиш домашен чипс от зеле, трябва да отстраниш дръжката от листата с помощта на кухненски нож и да ги нарежеш на парчета с големина на хапка. След това ги измиваш. Ако разполагаш със спинер за салата, можеш да ги отцедиш чрез него, в противен случай ги оставяш да изсъхнат добре върху кърпа. След това в купа смесваш лимон, черен пипер, прясно изстискан чесън или горчица, както и солта. Можеш да експериментираш с маринатата, за да откриеш кой вкус ти харесва най-много. След това мариноваш листата с дресинга точно като за салата.
• За чипс от фенел първо разрязваш луковицата наполовина и отстраняваш дръжката. Нарязваш фенела на резени с дебелина 1 мм и ги разпределяш върху тава, покрита с хартия за печене. Овкусяваш със сол и черен пипер и печеш на горещ въздух, докато придобият златистокафяв цвят.
• За тиквичките следваш същата процедура като с картофите и след като ги измиеш, ги нарязваш на резени с дебелина от 1 до 2 мм. Ако тиквичката е много голяма, първо я нарязваш на парчета и изваждаш месестата част и меките семена от средата. Не е необходимо да потапяш резените в студена вода, просто ги попиваш с кухненска кърпа и добавяш сол и подправки на вкус.
Във всички случаи поставяш овкусените резени близо един до друг, но без да се застъпват, в тава, застлана с хартия за печене, и печеш чипса, докато стане хрупкав.