Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Скандинавска кухня

Изображение на различни типично за скандинавската кухня ястие

От опушена риба до мариновани меса и засищащи яхнии - скандинавската кухня далеч надхвърля сочните кюфтенца и салатите с кисели краставички. Чиста, семпла, но ефектна, тя заема все по-сериозни позиции на световната гастрономическа сцена.

Представяме ти няколко чудесни скандинавски рецепти, чрез които да пренесеш всички уникални вкусове на Северна Европа директно в твоята кухня!


Лефсе

Лефсе е традиционен норвежки плосък хляб, който визуално прилича на огромна палачинка. Приготвя се по няколко различни начина и може да бъде с картофи, сладък, солен, тънък или дебел.  

Първоначално картофите не са били включени в плоския хляб, тъй като те са внесени в Норвегия едва преди около 250 години. Днес Лефсе обикновено първо се потапя в купа с вода, за да се напои и омекне, след което се консумира с масло, канела, захар и заквасена сметана.

Семла

Семла е традиционен шведски десерт, който първоначално е бил измислен и се е консумирал на "мазен вторник" – ден преди началото на Великия пост.

Обикновено този десерт се приготвя от пшенична питка, която се разрязва на две, овкусява се с кардамон, пълни се с вкусна бадемова паста и обилно количество бита сметана. Десертът се завършва с пласт бита сметана и слой пудра захар.

 


Каалилатико

Във финландската кухня има много разновидности на запеканки или така наречените "лаатико" - с моркови, с картофи или зеле, които се сервират предимно по време на коледните празници. Финландската зелева запеканка Каалилатико обикновено се приготвя с ориз, зеле и кайма и се сервира с боровинки.

 

Торта Шведска принцеса

Първоначално тази класическа шведска торта е била наречена grön tårta (в превод "зелена торта") заради типичната украса от марципан в зелен цвят. Оригиналната рецепта е публикувана за първи път през 1948 г. в готварската книга Prinsessornas Nya Kokbok и се е състояла от бисквитени пластове, покрити с маслен ванилов крем, дебел слой бита сметана и марципан.

През 50-те години на миналия век тортата набира все по-голяма популярност и става известна като prinsesstårta. Този класически сладкиш е в основата на всяко специално събитие в Швеция и се предлага в повечето сладкарници. Съвременният вариант на тортата обикновено е с форма на купол и се предлага с допълнителен слой малиново желе.


Още от нашите кулинарни теми