Италианска кухня – любим вкус!
Майстори в изкуството да живеят за момента, италианците възприемат храненето като всекидневен празник, а не като необходимост. Празнувай с нас вкуса на Италия и хилядите невероятни ястия, произлезли от там. Добрата храна e откритие, а какво по-хубаво от това да разбереш, че в постоянния ни асортимент предлагаме над 700 качествени италиански продукта, с които да се наслаждаваш на средиземноморски вкусове както и когато ти се прииска.
Италианска кухня - рецепти, които да приготвиш у дома
Е, няма такава италианска паста!
Знаеш ли, че италианците изяждат средно по 25 килограма макаронени изделия годишно? А чувал ли си, че кулинарният шедьовър, наречен италианска паста, има над 300 разновидности. Представяме ти тези, които събудиха любопитството ни.
Наричат тази паста "малки уши", заради формата, която има. Характерна е за района на Апулия, Южна Италия. Тази паста наподобява малки раковини, в чиито вдлъбнатинки се събира вкусен и ароматен сос. В област Пулия Орекиете се сервира традиционно с млади броколи, аншоа, чери домати и чесън.
Трофи представлява 5-6 сантиметрови тънки усукани рулца. Тази паста е характерна за района на Лигурия в Северозападна Италия. Легендата разказва, че жените от Лигурия усуквали пастата на коленете си, докато чакали мъжете си рибари да се приберат. Традиционно, Трофи се сервира с песто.
Радиатори представлява малка по размер паста, която по формата си наподобява на електрически радиатор. Макар да се смята, че е създадена през 60-те години от индустриален дизайнер, тя всъщност е била позната на италианците още в периода между двете световни войни. Идеална за консумация с по-гъсти сосове. Използва се и за ястия на фурна, подходяща за салати и супи.
Тази сравнително малка по размер паста е оформена като колелото на каруца. Ruote буквално означава колела на италиански. Тази паста е чудесно допълнение към супа или салата от паста. Идеално за тази паста е сугото - доматен сос с кайма, моркови и лук. Руоте е паста, подходяща и за месни специалитети със сос.
Джемели представлява две тънки ивици паста, усукани заедно. Името Gemelli идва от италианската дума за близнаци. Джемели е перфектният избор за салата от паста или в комбинация с лек доматен сос (със или без зеленчуци), сосове на млечна или маслена основа.
Родината на тази паста е Сицилия. Характерно за Касаречето е, че краищата са леко извити, а формата позволява използването и на не толкова гъсти сосове, тъй като повърхността на самия макарон не допуска те да се стичат в чинията. Касарече се комбинира чудесно с песто.
Италиански рецепти с паста
Пастата е лесно, бързо и най-вече вкусно решение както за обяд, така и за вечеря. Представяме ти четири вкусни и лесни за приготвяне рецепти.
Как го казват италианците
"Вържете му ръцете, за да не говори". Този шеговит израз често може да бъде чут по адрес на някой италианец, за когото езикът на жестовете е начин на изразяване точно толкова, колкото и думите.
Много вкусно
Този жест е познат по света, но италианците имат и втори подобен, с който искат да покажат, че храната е наистина вкусна.
Перфектно
Видиш ли този знак, това означава, че италианците оценяват това, което си направил.
Какви ги говориш?
Обикновено този знак показва, че "май не знаеш какви ги говориш". Понякога жестът може да придобие дори леко заплашителна нотка.
Любими италиански десерти
Удоволствието от италианската храна не може да е пълно, ако не опиташ от вкусните десерти, които са си чиста съблазън за небцето. Италианските сладкиши са изчистени, с малко компоненти, но това далеч не ги прави по-малко пленителни и неповторими.
Десерт от бишкоти, напоени с кафе, намазани с крем от сирене Маскарпоне и поръсен с горчиво какао. На италиански тирамису означава буквално "вдигни ме на крака", "ободри ме". Различни източници свидетелстват, че този десерт е създаден в Тревизо от сладкаря Роберто Лингуаното. Според някои легенди обаче тирамису за пръв път е било приготвено в Сиена, в чест на гостуването на тосканския херцог Косимо Медичи.
Самото име звучи вкусно, нали? Кантучини са традиционни италиански бисквити. Пекат се веднъж под форма на хлебчета, след което се нарязват на филийки и отново се запичат. Получават се твърди, сладки сухари с много голяма трайност. Правят се без мазнина, с ядки, захаросани кори, какао, различни подправки и бадеми.
Панна Кота е традиционен италиански крем на млечна основа, който се изпича във фурна. Оригиналната рецепта датира от преди повече от четири века и се смята за доста сложна. За да се приготви по традиционен начин, за крем Панна Кота трябват около 4-5 часа, без да е сигурно дали десертът ще е сполучлив и сместа няма да се пресече.
Пухкав и ароматен, Панетоне е сладкиш, предназначен за коледната празнична трапеза на италианците. Той много наподобява по вкус нашия козунак, но при него не се изисква толкова месене, колкото дълго втасване. Пече се във високи, тесни съдове, като така постига и завидната си височина.
Канолите са вероятно най-популярният сицилиански десерт, известен по цял свят. Представляват тестена фунийка, която се пълни на място пред клиента с вкусна смес от рикота, млечен шоколад и ядки. Те са хрупкави и ухаещи на канела, лимони и портокали.
Тези дребни, дъхави бисквитки се приготвят от белтъци, захар и бадеми. Името им произлиза от италианското "amaro", което означава горчиво и е свързано с наситения аромат на горчив бадем в състава им. Историята на амаретите датира от 17-и век и за техен изобретател се смята сладкарят Франческо Мориондо.
Сладоледът Страчатела е базиран на италианско сирене Fior Di Latte, към коeто се добавят шоколадови парченца. Създаден е в Бергамо през 1961 г. от Енрико Панатони в сладоледен салон "La Marianna".