Дафинов лист: вечнозелен и вкусен
Лавровото дърво, познато като „Laurus nobilis“, е вечнозелено дърво или храст и се среща в много части на света. Листата имат силен, пикантен аромат и често се използват за овкусяване на супи, яхнии и сосове.
Дафиновият лист има следните специални качества
Характерният вкус на дафиновия лист варира от пикантен до сладък и тръпчив и придава на много ястия деликатен аромат с нотки на лимон и ела. Подправката често се използва в кухнята за супи, яхнии, задушени ястия, сосове и бульони. Дафиновите листа традиционно се използват и за подпомагане на храносмилането. Техните антиоксиданти могат да ограничат увреждането на клетките, причинено от свободните радикали.
Откъде произхожда дафиновият лист?
Произходът на лавровото дърво (Laurus nobilis) е от Средиземноморския регион, по-специално южноевропейските страни като Гърция и Италия. Лавровото дърво, познато още като дафиново дърво или лавър, е вечнозелено дърво или храст.
С течение на времето отглеждането на лаврови дървета става все по-разпространено, така че днес те се отглеждат в много страни по света. Дафиновите листа намират приложение в много страни, особено в средиземноморската кухня.
Каква е сезонността на дафиновия лист?
Обикновено дафиновите листа се предлагат през цялата година, тъй като лавровото дърво (Laurus nobilis) е вечнозелено и запазва листата си през цялата година.
За какво се използва дафиновият лист и как се съхранява?
Дафиновите листа са често срещана съставка в супи, яхнии и задушени ястия и се използват за овкусяване на много сосове. С тях се овкусяват маринати за месо, птиче месо и риба и могат да се използват в мариновани зеленчуци. Освен това си подхождат с риба и морски дарове.
Дафиновите листа се съхраняват в херметически затворен съд на сухо място, най-добре при температура между 10°C и 20°C и да се избягва пряка слънчева светлина и влажна среда. Изсушените дафинови листа запазват интензивния си аромат и качество до една година. Най-добре е пресните дафинови листа да се съхраняват в хладилника и да се използват възможно най-скоро. Замразяването също е възможно.
Ето какво съдържа дафиновият лист
Дафиновите листа традиционно се използват за подпомагане на храносмилането и облекчаване на стомашните неразположения. Те съдържат вещества с противовъзпалителни свойства. Дафиновите листа съдържат антиоксиданти, особено флавоноиди, които могат да ограничат увреждането на клетките, причинено от свободните радикали.
Калории: 48 kcal
Въглехидрати: 7,7 g
Белтъчини: 12,05 g
Мазнини: 1,33 g
Витамин А: 0,098 µg
Витамин B1: 0,02 mg
Витамин В2: 0,067 mg
Витамин В6: 0 mg
Витамин С: 0 mg
Витамин Е: 0 mg
Калций: 132 mg
Желязо: 0,68 mg
Калий: 0,084 mg
Магнезий: 19 mg
Натрий: 4 mg