Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Дафинов лист: вечнозелен и вкусен

Лавровото дърво, познато като „Laurus nobilis“, е вечнозелено дърво или храст и се среща в много части на света. Листата имат силен, пикантен аромат и често се използват за овкусяване на супи, яхнии и сосове.

Полезна информация

Дафиновият лист има следните специални качества

Детайлно изображение на дафинов лист

Характерният вкус на дафиновия лист варира от пикантен до сладък и тръпчив и придава на много ястия деликатен аромат с нотки на лимон и ела. Подправката често се използва в кухнята за супи, яхнии, задушени ястия, сосове и бульони. Дафиновите листа традиционно се използват и за подпомагане на храносмилането. Техните антиоксиданти могат да ограничат увреждането на клетките, причинено от свободните радикали.


Произход

Откъде произхожда дафиновият лист?

Произходът на лавровото дърво (Laurus nobilis) е от Средиземноморския регион, по-специално южноевропейските страни като Гърция и Италия. Лавровото дърво, познато още като дафиново дърво или лавър, е вечнозелено дърво или храст.

С течение на времето отглеждането на лаврови дървета става все по-разпространено, така че днес те се отглеждат в много страни по света. Дафиновите листа намират приложение в много страни, особено в средиземноморската кухня.


Сезон

Каква е сезонността на дафиновия лист?

Обикновено дафиновите листа се предлагат през цялата година, тъй като лавровото дърво (Laurus nobilis) е вечнозелено и запазва листата си през цялата година.

Нашите оферти за пресни зеленчуци

Валидно от 18.11.2024 до 24.11.2024


Употреба и съхранение

За какво се използва дафиновият лист и как се съхранява?

Дафиновите листа са често срещана съставка в супи, яхнии и задушени ястия и се използват за овкусяване на много сосове. С тях се овкусяват маринати за месо, птиче месо и риба и могат да се използват в мариновани зеленчуци. Освен това си подхождат с риба и морски дарове.

Дафиновите листа се съхраняват в херметически затворен съд на сухо място, най-добре при температура между 10°C и 20°C и да се избягва пряка слънчева светлина и влажна среда. Изсушените дафинови листа запазват интензивния си аромат и качество до една година. Най-добре е пресните дафинови листа да се съхраняват в хладилника и да се използват възможно най-скоро. Замразяването също е възможно.


Рецепти

Ето какво може да се приготви с дафинов лист


Съставки

Ето какво съдържа дафиновият лист

Дафиновите листа традиционно се използват за подпомагане на храносмилането и облекчаване на стомашните неразположения. Те съдържат вещества с противовъзпалителни свойства. Дафиновите листа съдържат антиоксиданти, особено флавоноиди, които могат да ограничат увреждането на клетките, причинено от свободните радикали.

Хранителни стойности за 100 g
 

Калории: 48 kcal

Въглехидрати: 7,7 g

Белтъчини: 12,05 g

Мазнини: 1,33 g

Витамини за 100 g

 

Витамин А: 0,098 µg

Витамин B1: 0,02 mg

Витамин В2: 0,067 mg

Витамин В6: 0 mg

Витамин С: 0 mg

Витамин Е: 0 mg

 

Минерали за 100 g

 

Калций: 132 mg

Желязо: 0,68 mg

Калий: 0,084 mg

Магнезий: 19 mg

Натрий: 4 mg