Евтини рецепти за хранене – как да изкараш седмицата по-евтино?
Съдържанието на страницата накратко
- По-долу ще намериш различни стратегии за пестене с бюджетно хранене.
- За да изкараш седмицата с ограничен бюджет, можеш да се придържаш към следните съвети при пазаруване.
- Вкусно, бързо и бюджетно – възможно е с помощта на следните рецепти.
Големите спестовници също обичат да се наслаждават на вкусна храна
Доброто хранене и разумният бюджет не трябва да се изключват взаимно. Ако умело планираш седмичното пазаруване и използваш подходящите евтини готварски рецепти, всичко е възможно. От една страна, говорим за добра организация и купуване на най-важното, а от друга – за бюджетни рецепти, които се приготвят лесно и бързо. Ако си готов да възприемеш определени правила в ежедневието, можеш да живееш с много по-разумен бюджет и да приготвяш вкусни ястия всеки ден – за теб или за цялото семейство. Ето няколко ценни съвета и евтини рецепти, които ще ти помогнат да пестиш пари.
Съвет 1 – Да планираш седмицата и да направиш списък за покупки
Пестенето на пари не се отнася само до пазаруването, а започва още у дома. За да избегнеш ненужни покупки, най-добре да планираш предварително какво ще готвиш през седмицата. По този начин можеш да организираш менюто, да купуваш големи разфасовки, да се възползваш от специални оферти и максимално да оползотворяваш остатъците. Супите, задушените ястия и запеканките често са бързи и евтини за приготвяне и издържат няколко дни. Ако се придържаш към списъка за пазаруване, можеш да избегнеш скъпите допълнителни покупки, от които не се нуждаеш, и които могат да се развалят преди да се използват.
Съвет 2 – Да готвиш засищащи ястия
Те осигуряват много енергия и засищат задълго – оризът, картофите, макаронените изделия и другите въглехидратни храни са от съществено значение за евтиното, но пълноценно хранене. Особено ефективни са пълнозърнестите храни, например пълнозърнести макаронени изделия и кафяв ориз. Макар че са малко по-скъпи, те съдържат повече фибри, съответно засищат за по-дълго.
Съвет 3 – Да купуваш продукти, подходящи за съхранение
Макаронените изделия, кускусът, булгурът, оризът, лещата, нахутът, рибата тон, доматеното пюре, киселите краставички и олиото са храни с дълъг срок на годност. Ако откриеш някой от тези продукти с намаление, си струва да закупиш по-голямо количество от него и да го съхраняваш у дома. Така не само спестяваш пари, но и винаги имаш на разположение няколко основни продукта, с които да използваш остатъци от други храни. Трябва и да преценяваш правилно нуждите си. Например не е нужно да се запасяваш с опаковка от три чушки, ако знаеш, че ще ти трябва само една. По този начин можеш да избегнеш развалянето на пресни продукти. Освен цената на дребно обикновено се посочва и цената за 100 г или килограм. В този случай си струва те да се сравнят. Това важи и за храните с животински произход, например кашкавал – той е много по-евтин под формата на парче или пита, отколкото настърган. Вкъщи можеш сам да си го настържеш върху спагетите или пицата.
Съвет 4 – Да купуваш на сезонен и регионален принцип
Много храни са значително по-скъпи, ако ги купуваш извън активния сезон. Извън сезона си ягодите и аспержите например се внасят от Испания, Северна Африка или Израел. Те са изминали дълъг път, преди да попаднат на рафтовете в магазина, и това се отразява на цената им. От друга страна, избирането на сезонните и регионалните продукти е по-благоприятно и за околната среда.
Зимни зеленчуци като гарнитура или за задушено ястие:
- Къдраво зеле
- Червено зеле
- Бяло зеле
- Брюкселско зеле
- Червено цвекло
- Пащърнак
- Репички
- Цикория
- Градинска салата
Летни зеленчуци за гарнитура, за скара или супа:
- Карфиол
- Броколи
- Резене
- Краставици
- Морков
- Чушки
- Маруля
- Рукола
- Стръкове целина
- Домат
- Тиквички
Съвет 5 – Да използваш остатъците – за пици или запеканки
Не си преценил правилно какво да купиш или се оказваш по-малко гладен, отколкото си мислил? Никакъв проблем. Останалата ти храна можеш да използваш в други ястия, например запеканки. Зеленчуците можеш да настържеш в омлет или да ги използваш за яхния. Можеш също така да ги задушиш заедно с обелени домати от консерва, за да приготвиш вкусен сос за спагети. Ситно нарязаните зеленчуци от предния ден изглеждат чудесно и върху пица. Същото важи и за остатъците от колбаси, салам, шунка или парчета пиле.
Съвет 6 – Замразяване, замразяване, замразяване.
Любимата дисциплина на ловците на отстъпки е замразяването. Твърде често се случва последната порция яхния в хладилника да се развали, докато си мислиш, че все пак някога ще я изядеш. За да предотвратиш това, можеш да поставиш всички остатъци в подходящ съд или торбичка за замразяване, след което да ги прибереш във фризера. Съвет: Струва си да съхраняваш храна във фризера, особено ако си похарчил малко повече пари за нея. Именно затова замразяването е чудесна идея.
Съвет 7 – Никога да не пазаруваш, когато си гладен
Звучи банално, но наистина помага – не трябва да пазаруваш, когато си гладен. На кого от нас не се е случвало? Стомахът ти къркори и неусетно в количката за пазаруване се оказват всякакви тестени закуски, готови продукти и сладкиши, които всъщност не си планирал да купуваш. Виновен за това е апетитът, който често надделява над здравия разум. Затова е добре да пазаруваш само след като вече си похапнал. Съвет: Ако бързаш, можеш например да изядеш банан преди пазаруване, за да задоволиш глада си.
Съвет 8 – Да намалиш консумацията на месо:
Не се притеснявай, не е задължително да станеш вегетарианец. Често обаче месото е най-скъпата съставка в едно ястие. Особено ако купуваш висококачествено (био) месо. Ето защо можеш малко да намалиш консумацията му. Ако не искаш напълно да се откажеш от месото, можеш да избереш кайма или колбаси, например виенски колбаси или братвурст. С тях можеш да се приготвиш евтини рецепти за вечеря.
Съвет 9 – Не изхвърляй нещо прекалено рано
Срокът на годност е ориентировъчен и не винаги е равнозначен на срока за изхвърляне. За да разбереш дали определен хранителен продукт е развален, можеш да разчиташ на сетивата си. Продуктът има нормален вид, вкус и миризма? Значи все още е годен за консумация. Сухите храни като ориз, макаронени изделия, кускус или чай издържат дълго време, но с млечните продукти и сиренето трябва да бъдеш по-внимателен. Храните, на които е отбелязано „Използвай до“, например мляно месо, трябва да се изхвърлят непосредствено след посочената дата.
Съвет 10 – Да се грижиш за удобството си, но по правилния начин
Дори да не разполагаш с много време за готвене, това не означава, че трябва да се откажеш от добрата храна. Ако си изградиш система, можеш да използваш готовите продукти ефикасно и бързо. Готовото тесто за пица или тарт фламбе са чудесни в случая. Можеш да ги намажеш с консервиран доматен сос или малко заквасена сметана, а след това да ги гарнираш с пресни зеленчуци, например тиквички и чушки. За онези от нас, които прекарват обедната си почивка в офиса, понякога са необходими бързи решения, които все пак са вкусни и се вписват в балансираната и бюджетна диета. Такъв вариант е например пакетирана салата с моцарела и чери домати или консервирана риба тон.
Насладата от храната е възможна и с по-нисък бюджет – най-добрите евтини рецепти за закуска, обяд и вечеря
Нужни са ти креативни и лесни евтини рецепти. Независимо дали готвиш само за себе си, или за цялото семейство, независимо дали за теб закуската е най-важното хранене за деня, или предпочиташ хубаво угощение за вечеря – сред тези евтини рецепти има всичко, от което се нуждаеш.