Плодов сладкиш – особено ароматно лакомство
Без значение дали е домашно изпечен или закупен готов – за повечето хора плодовият сладкиш е върховна наслада. Единствената трудност е в избора. В магазините вече има огромен избор от пресни и дълбокозамразени продукти.
Плодовият сладкиш притежава следните специални характеристики
Плодовият сладкиш е един от най-обичаните сладкиши, приготвен за пръв път преди няколко века. За производството му се използват различни видове тесто като пат бризе, тесто с мая или тесто за кекс. Обикновено плодовете са поставени върху сладкиша или в него, в зависимост от рецептата и вида им. Понякога в различните варианти на плодов сладкиш се използват различни плодове. Освен това плодовият сладкиш може да има различни форми или размери, например кръгли или правоъгълни, състоящи се от малки или големи основи.
Откъде произхожда плодовия сладкиш?
Приготвянето на плодови сладкиши е започнало в европейските страни. Германия е измежду страните, от които произхожда голяма част от най-популярните плодови сладкиши в света. Много популярни плодови сладкиши, например ябълковият сладкиш, произхождат от Северна Америка. Като правило много западни страни имат свои собствени рецепти, така че е трудно да се определи един произход.
Каква е сезонността на плодовия сладкиш?
Тъй като съществуват много различни разновидности на плодовия сладкиш, не е възможно да се посочи конкретен сезон за него. Ако обаче плодовият сладкиш се приготвя от пресни плодове, техният сезон обикновено е лятото до късна есен. Плодови сладкиши с ягоди, малини или череши се пекат ранните летни месеци. От друга страна плодов сладкиш с ябълки обикновено се пече през есента, но може да се пече по всяко време, тъй като ябълките се съхраняват през цялата година. Ако плодовият сладкиш се пече с консервирани плодове, той е в сезон през цялата година.
За какво може да се използва плодовия сладкиш и как се съхранява?
Плодовият сладкиш обикновено се сервира като междинно лакомство, тъй като не замества пълноценното хранене; той е по-скоро сладкиш, който не се консумира всеки ден. Плодовият сладкиш е особено любим в комбинацията „кафе и сладкиш“. Затова се сервира и в кафенета по цял свят. Плодовият сладкиш е ястие, което се поднася след хранене, т.е. десерт. Най-добре е плодовият сладкиш да се съхранява в хладилник в затворен съд. Той трябва да се консумира до няколко дни след приготвяне.
Ето какво съдържа плодовия сладкиш
Плодовият сладкиш е с високо съдържание на захар и мазнини, затова трябва да се консумира само в ограничени количества.
ккал: 176 ккал
Въглехидрати: 32,2 г
Протеини: 3,9 г
Мазнини: 3,5 г
Витамин А: 30 µg
Витамин B1: 0,04 мг
Витамин B2: 0,07 мг
Витамин B6: 0,06 мг
Витамин С: 7 мг
Витамин Е: 0,5 мг
Калций: 22 мг
Желязо: 0,8 мг
Калий: 10 мг
Магнезий: 11 мг
Натрий: 10 мг