Руски хляб – хрупкава хапка
Руският хляб е традиционно печиво, изпечено във формата на букви. Основната съставка е пенесто какаово-белтъчно тесто. Руският хляб произхожда от Санкт Петербург и след това попада в Европа.
Руският хляб притежава следните специални характеристики
Руският хляб е сухо печиво, което се оформя от пенообразно какаово и белтъчно тесто. В началото на приготвянето се замества тесто от захар, какао, белтъци на сняг, канела, сироп от захарно цвекло и нишестено брашно. То се разстила на тънък слой върху намаслена хартия за печене, поставена върху тава за печене. След изпичане от тестения лист се изрязват букви. Друг вариант е шприцованото на буквите с помощта на пош. В двата варианта тестото се пече за кратко на сравнително ниска температура и след охлаждане се покрива със захарна глазура. След това руският хляб може да се изсуши във фурна.
Откъде произхожда руският хляб?
Възможно е руският хляб да е пристигнал в Европа като подарък за руски пратеник от виенския двор, загатвайки за руския обичай да се поднася парче хляб за поздрав. Макар че точният произход на печивото не може да бъде изяснен, доказано е, че консумацията на букви е стар магически обичай, датиращ от XIX век. Твърдяло се е, че този обичай помага за ума и способността за учене.
Каква е сезонността на руския хляб?
Руският хляб е целогодишно достъпен продукт.
За какво може да се използва руския хляб и как се съхранява?
Руският хляб е лека закуска. Той може да служи и като дидактическо средство за обучение по писане. Хрупкавите бисквити могат да се съхраняват около четири седмици. За да се запази хрупкавостта им, те трябва да се съхраняват на сухо място и за предпочитане в кутия.
Ето какво съдържа руският хляб
Руският хляб има около 400 калории на 100 грама и не съдържа никакви витамини, които си струва да се споменат.
ккал: 388 ккал
Въглехидрати: 88,2 г
Протеини: 6,6 г
Мазнини: 1 г
Витамин А: 1 µg
Витамин B1: 0,03 мг
Витамин B2: 0,14 мг
Витамин B6: 0,05 мг
Витамин С: 1 мг
Витамин Е: 0,1 мг
Калций: 73 мг
Желязо: 2,1 мг
Калий: 296 мг
Магнезий: 33 мг
Натрий: 45 мг