Пълнозърнеста бисквита – лека пълнозърнеста закуска
Пълнозърнестите бисквити са здравословна лека закуска и сурови. Както и при по-светлите видове бисквити, съществува голям избор от различни разновидности, например с шоколад или ядки.
Пълнозърнестите бисквити имат следните специални качества
Пълнозърнестите бисквити, както и изпечените от светло брашно бисквити се приготвят от бисквитено тесто, обикновено от пълнозърнесто пшенично или лимецово брашно, мазнина, яйца и захар и се пекат. Съществуват много различни разновидности, които са обогатени, например със смлени ядки, шоколадов чипс, горски плодове или шоколадова глазура. Бисквитите обикновено са с ронлива консистенция и се разтварят на трохи в течност като чай или кафе.
Откъде произхождат пълнозърнестите бисквити?
Бисквитите първоначално са английско печиво, което и днес е популярно с чай или кафе. Добре позната английска бисквита е например т.нар. „шортбред“. Културата на бисквитите, въведена от Великобритания, дава началото на многобройни нови видове бисквити в останалата част на Европа, включително пълнозърнестите бисквити.
Каква е сезонността на пълнозърнестите бисквити?
Пълнозърнестите бисквити са продукт, който се предлага през цялата година.
За какво може да се използват пълнозърнестите бисквити и как се съхраняват?
Пълнозърнестите бисквити обикновено се поднасят към чая или кафето. При това те имат малко по-интензивен вкус от традиционните бисквити и затова се съчетават добре с по-интензивни кафета или силен черен или плодов чай. За децата в детските градини и училищата пълнозърнестите бисквити са популярна закуска през междучасията. Заедно с някакъв плод те се дават и като закуска за голямото междучасие. Понякога пълнозърнестите бисквити са необходими и за рецепти за сладкиши или десерти, например за блат за торта, приготвен от натрошени бисквити, или като топинг за плодова извара или десерт с кисело мляко.
Ето и какъв е най-добрият начин за съхранение на пълнозърнести бисквити:
Като повечето сухи храни, пълнозърнестите бисквити трябва да се съхраняват на хладно и сухо място. След отваряне на опаковката се препоръчва бисквитите да се консумират в рамките на няколко дена, като междувременно опаковката се затваря добре или се съхраняват в кутия, защото в противен случай ще загубят вкуса си, ще поемат влага и ще омекнат.
Ето какво съдържат пълнозърнестите бисквити
Пълнозърнестата бисквита е по-здравословната алтернатива по отношение на балансираното хранене, тъй като обикновено съдържат по-малко захар, но повече хранителни вещества, отколкото бисквитите от светло брашно. Освен това тя засища бързо и дава дълготраен енергиен заряд. За онези, които искат да се хранят изцяло без промишлено произведена захар, има и разновидности, подсладени само с мед или фурми. Често пълнозърнестите бисквити се произвеждат от биологично отгледано зърно.
ккал: 440 ккал
Въглехидрати: 55 г
Протеини: 10 г
Мазнини: 20 г
Витамин А: 8 µg
Витамин B1: 0,64 мг
Витамин B2: 0,82 мг
Витамин B6: 0,25 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 15,5 мг
Калций: 40 мг
Желязо: 4,3 мг
Калий: 317 мг
Магнезий: 86 мг
Натрий: 333 мг