Крекер – популярна закуска за парти
Крекерът обикновено е солена бисквита от бисквитено тесто. Някои варианти са усъвършенствани със сирене и други съставки, например подправки. Той е популярен като добавка към различни дипове и сосове и често се предлага като закуска на партита.
Крекерите имат следните специални качества
Крекерите са висококалорични и съдържат 450 килокалории, 14 грама мазнини, 11 грама протеини и 70 грама въглехидрати на 100 грама. Крекерите почти не съдържат витамини, но съдържат минерали като натрий, калий, калций и магнезий. Ако тестото, от което е приготвен крекерът, е направено от друго брашно, например пълнозърнесто брашно, хранителните стойности се променят съответно.
Откъде произхождат крекерите?
Крекерите са тънки, хрупкави и сухи соленки. Бисквитеното тесто е модифицирано от сухари, респективно тесто за твърди бисквити. Понятието „крекер“ е възприето от английски език.
Каква е сезонността на крекерите?
Крекерите са продукт, който се предлага целогодишно.
За какво може да се използват крекерите и как се съхраняват?
Крекерите са много популярни като канапета, солени закуски и храна, която се яде с пръсти. С помощта на различни билки и подправки те могат да бъдат отлично гарнирани с пикантни гарнитури. С готови крекери също може да се създаде индивидуално лакомство. За целта се приготвят различни сосове и дипове. Вкусна вариация е обикновеният билков дип. От кофичка крем фреш и пресни, нарязани билки много бързо се получава вкусен дип. Подходящи пресни съставки са ролца от пресен лук, нарязан магданоз, кресон, копър и пресовани скилидки чесън.
Поради ниското съдържание на вода крекерите са безпроблемни за съхранение, стига да се съхраняват на сухо. След отваряне те трябва да се съхраняват в плътно затваряща се кутия, за да не поемат влага.
Ето какво можем да приготвим с помощта на крекери
Ето какво съдържат крекерите
Крекерите са хрупкави тестени изделия, които могат да се консумират умерено като закуска. Съставките на крекера се основават на базовата рецепта от брашно, мая, мазнина, сол и вода. Мазнината може да бъде растително олио. В пикантните варианти се използват билки като розмарин, мащерка или други подправки.
ккал: 450 ккал
Въглехидрати: 70 г
Протеини: 11 г
Мазнини: 14 г
Витамин А: 16 µg
Витамин B1: 0,09 мг
Витамин B2: 0,07 мг
Витамин B6: 0,08 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,8 мг
Калций: 64 мг
Желязо: 1,6 мг
Калий: 141 мг
Магнезий: 15 мг
Натрий: 977 мг