Пълнозърнест сухар – пълен с фибри
Пълнозърнестият сухар е вариант на обикновения сухар с по-високо съдържание на фибри. Що се отнася до вкуса, той върви по-добре със солени, отколкото със сладки гарнитури.. Както всички пълнозърнести продукти и пълнозърнестите сухари са по-засищащи от обикновените
Пълнозърнестият сухар притежава следните специални характеристики
Сухарът се приготвя първо като сладко, подобно на бял хляб печиво от леко тесто с мая, т.нар. „сухарен самун“, който след това се изсушава и изпича на следващите етапи. За пълнозърнестите сухари се използва пшенично брашно с висок номер на типа. В резултат на това в тестото има повече части от зърното. Понякога се използват и други видове брашно като например брашно от спелта или пълнозърнесто брашно.
Откъде произхождат пълнозърнестите сухари?
Понятието „Zwieback“ („сухар“), „zweimal gebackenes Brot“ („дважди изпечен хляб“), което се използва от ХVІІ век, води началото си от средновисоконемската дума „zwi“ за „zwei“ („две“) и „backen“ („пека“) и е заемка от италианската дума „biscotto“ („дважди опечен“). Целта на двустепенния процес на печене е била да се получи дълготраен хляб с намалено съдържание на вода, който да може да се пренася по време на дълги пътувания, без да се разваля. Още в Древна Гърция двукратно изпеченият хляб е бил известен като „dipyritai“ („дважди минал през огън“). В Римската империя е бил известен като „panis frixus“ („изпечен и изсушен хляб“). През вековете вкусът на сухарите се е променил и те са ставали все по-важни в храненето.
Каква е сезонността на пълнозърнестите сухари?
Пълнозърнестият сухар е продукт, който се предлага през цялата година.
За какво може да се използват пълнозърнестите сухари и как се съхраняват?
Пълнозърнестите сухари подхождат отлично със салати и зеленчуци, напр. домати, краставици и дори репички. Те са подходящи и за диети, тъй като засищат за дълго време и се съчетават със здравословни разядки и гарнитури. Благодарение на консистенцията си, сухарът не предизвиква усещане за пълнота и подуване и подпомага храносмилането с фибрите. Сухарът е хляб с намалено съдържание на вода, който може да се съхранява много дълго време. Той непременно трябва да се съхранява на сухо и хладно място. Ако се навлажни, той бързо се разваля.
Ето какво можем да приготвим с помощта на пълнозърнести сухари
Ето какво съдържат пълнозърнестите сухари
Когато човек трябва да възстанови силите си и да успокои стомаха си, сухарите обикновено са първото нещо, което може да понесе отново. Сухарът е лек за разстроен стомах или слабост при болест. Особено децата, които в такива случаи отказват твърда храна, обикновено с удоволствие посягат към сухар. Освен това сухарът снабдява организма с фибри, които са полезни за храносмилането.
ккал: 364 ккал
Въглехидрати: 56 г
Протеини: 17 г
Мазнини: 8 г
Витамин А: 1 µg
Витамин B1: 0,57 мг
Витамин B2: 0,63 мг
Витамин B6: 0,32 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 4,8 мг
Калций: 73 мг
Желязо: 6,2 мг
Калий: 704 мг
Магнезий: 178 мг
Натрий: 226 мг