Индийско орехче: интензивен аромат
Индийското орехче е универсална подправка, която се получава от семената на дървото Индийско орехче. Произхождащо от тропиците, индийското орехче днес се отглежда в различни части на света, включително в Индонезия, Гренада и Шри Ланка. Подправката има характерен пикантен вкус и се използва в печива, десерти, пикантни ястия и напитки.
Индийското орехче има следните специални качества
Индийското орехче се характеризира с интензивен и благоуханен аромат, който придава приятна нотка на ястията. Може да се използва в разнообразни рецепти — от сладки десерти до пикантни ястия като супи и сосове. Индийското орехче се предлага в смлян вид или цял орех. Прясно настъргано, то придава още по-наситен вкус.
Откъде произхожда индийското орехче?
Индийското орехче е семето на плода, който расте на дървото (Myristica fragrans). Произходът на индийското орехче води началото си от Молукските острови в Индонезия, по-специално от островите Банда, Тернате и Амбон. Този регион често се смята за родното място на индийското орехче.
Днес индийско орехче се отглежда в различни страни, сред които Индонезия, Шри Ланка, Гренада, Индия и Малайзия. Индийското орехче и неговият аромат са много популярни и подправката е ценена в много части на света за различни ястия — от сладки десерти до пикантни ястия.
Каква е сезонността на индийското орехче?
Времето за събиране на реколтата от индийско орехче може да варира в зависимост от района за отглеждане, но индийското орехче, което не е строго сезонно, обикновено се предлага през цялата година. Плодовете на индийското орехче обикновено раждат индийско орехче два пъти годишно, като в някои райони за отглеждане реколтата може да се събира през различни месеци.
За какво може да се използва индийско орехче и как се съхранява?
Индийското орехче е универсална подправка, която се използва по много различни начини поради уникалния си вкус и аромат. То придава богат, пикантен вкус на сосове като сос Бешамел, сос Алфредо и сос от сирене. Индийско орехче може да се поръсва и върху готвени зеленчуци като карфиол, спанак, моркови и картофено пюре, за да се подобри вкусът им. Индийското орехче е също така популярна съставка в печени изделия като торти, мъфини, бисквити и курабии и често се използва заедно с други подправки като канела и карамфил.
Цялото индийско орехче е подходящо да се съхранява на хладно, сухо и тъмно място, а смляното индийско орехче — в херметически затворен съд. Цялото индийско орехче се настъргва с ренде за индийско орехче или с фино ренде преди употреба, за да се постигне максимален вкус и най-добро качество. Цялото индийско орехче обикновено се съхранява по-дълго от смляното. Ако се съхраняват правилно, те могат да запазят аромата си в продължение на няколко години.
Ето какво съдържа индийското орехче
Индийското орехче има и някои потенциални ползи за здравето. Въпреки това е хубаво да се използва в малки количества, тъй като ароматът му е силен и прекомерната консумация може да доведе до странични ефекти. Възможните ползи за здравето от индийското орехче включват стимулиране на храносмилането и ограничаването на увреждането на клетките чрез антиоксиданти.
Калории: 527 kcal
Въглехидрати: 45 g
Белтъчини: 5 g
Мазнини: 36 g
Витамин А: 0,01 µg
Витамин B1: 0,35 mg
Витамин В2: 0 mg
Витамин В6: 0 mg
Витамин С: 0 mg
Витамин Е: 0 mg
Калций: 180 mg
Желязо: 0,3 mg
Калий: 0,35 mg
Магнезий: 180 mg
Натрий: 16 mg