Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Правилно размразяване на месо: полезни съвети

Гостите ще пристигнат всеки момент, но месото още е във фризера? Времето е идеално за барбекю, но пържолите все още са замразени? По принцип месото трябва да се размразява бавно. Въпреки това съществуват някои методи за ускоряване на този процес. С тези съвети ще научиш как да размразиш месото бързо и внимателно.

Замразеното месо е готово за размразяване върху масата
© Qwart - GettyImages.com

Съдържанието на страницата накратко

  • Тук ще научиш как да размразяваш месо по възможно най-щадящия начин.
  • Представяме ти различни методи за случаите, в които размразяването трябва да стане бързо.
  • Обясняваме също защо е толкова важно месото да се размразява внимателно.
Подход

Как да размразиш месо? 

Месото е особено чувствителна храна, която винаги трябва да се размразява бавно. Причината е, че по време на размразяването то отделя сокове, в които бързо се размножават бактерии. За да предотвратиш това и да го запазиш годно за консумация, то не трябва да престоява дълго в тази течност. Препоръчваме да вадиш говеждото, свинското, агнешкото и пилешкото месо от фризера от предната вечер и да го извадиш от опаковката. Постави го върху повърхност с отвори (например решетка), а нея сложете в дълбока чиния или купа. Така месото не престоява в отделящата се течност. Важно е също в хладилника да го съхраняваш покрито. Така то не поема чужди миризми.


Внимателно размразяване

Защо е важно щадящото размразяване?

Колкото по-бавно размразяваш месото, толкова по-малко течност отделя то. Така се запазва сочно, крехко и ароматно. Бавното размразяване възпрепятства образуването на бактерии и при обработка месото остава хубаво и свежо. Не е препоръчително повторно замразяване на месо, което вече е размразено. Това сериозно влошава качеството и аромата му, срокът му на годност става невалиден и се повишава рискът от зараза със салмонела.  


Методи

Размразяване на месо: Съществуват и бързи методи

Твърде бързото размразяване може да влоши качеството. Посочените по-долу методи са добър избор, когато нямате достатъчно време.

Размразяване на водна баня

Поставете месото в торбичка за фризер и я запечатай плътно. Загрей вода в тенджера до максимална температура 60°C, след което сложи торбичката с месото в нея. Изчакай 10 – 12 минути. Ако след това месото все още е замръзнало, повтори още веднъж. Тук температурата е важна. Независимо колко бързаш, не заливай месото с вряла вода. Ако го направиш, то ще омекне отвън, но отвътре ще остане замразено, което влошава качеството му. То изсъхва и в най-лошия случай вече не е годно за консумация.

Размразяване на месо в микровълнова фурна

Обикновено микровълновите фурни имат функция за размразяване. Избери подходящата програма, постав имесото върху чиния, пусни микровълновата и след 6 до 8 минути си готов. Ако е необходимо да размразиш повече месо, ще трябва да повториш процеса няколко пъти. По време на размразяването периодично изсипвай водата, която се е отделила. Микровълновата фурна трябва да се настройва на ниска мощност. В противен случай месото ще се изпече отвън, а отвътре все още ще е замръзнало. Необходими са между 180 и 240W. Нужно е малко търпение, дори когато месото трябва да се размрази бързо.

Методът „сандвич“

Този метод позволява бързо да се размразят пържоли, котлети и други разфасовки месо, като ги поставиш върху обърнат с дъното нагоре съд, а върху тях поставиш друг съд, пълен с хладка вода. Как работи това? Месото, поставено между съдовете, отдава ниска температура към долната повърхност и поема топлина от водата през горната повърхност. Нужни са само 5 минути за размразяване на парче с дебелина 1 см. Готов си за едно спонтанно барбекю или неделна вечеря в приятелски кръг. За този метод е най-добре да опаковаш месото в торбичка за замразяване и да я затвориш херметически. 


Важни и полезни съвети

Вредно ли е неправилно размразеното месо?

Размразяване на месо по начин, различен от посочените горе, те излага на риск от хранително натравяне. Ако то се остави да се размразява във вода твърде дълго, е възможно да възникне бързо размножаване на бактерии и микроби. Препоръчваме още по-голямо внимание, когато става въпрос за птиче или свинско месо. Причината за това е, че при тях вероятността от поява на салмонела по време на размразяването е доста висока. Ако решиш изобщо да не размразяваш месото и направо да го хвърлиш в тигана, резултатът също ще бъде разочароващ. То изгаря отвън и остава сурово отвътре. Недопеченото пилешко или свинско месо не са подходящи за консумация.