Праскова: няма лято без нея!
Ароматният мирис, коприненият мъх и сочно-сладкият вкус – лятото е сезонът на прасковите. Близките роднини на кайсиите, нектарините и бадемите имат изкусителен вкус и съдържат провитамин А, калий и калций.
Прасковите имат следните специални качества
Прасковата по-рано се е наричала още персийска ябълка и е плод от семейството на розоцветните. Нейната повърхност е копринено мека и във вътрешността на плода има костилка, т.нар. ядка, поради което тя се числи към костилковите. Прасковите растат по малки дървета, които най-често достигат височина от два до шест метра и чиито клони са прави и по които няма растителност. Вкусните плодове обикновено са кръгли, стават до десет сантиметра и вътрешността им се състои от сочна месеста част, както и от костилка.
Невероятно многообразие от сортове
Отделните сортове се различават по цвета на месестата част. Най-известните сред тях са жълтомесестият Ред Хейвън и бяло-жълтият Саут Хейвън. Рядък сорт праскови е лозовата праскова. Тя е малка и червена и има особен аромат. Междувременно има до 3000 различни сорта праскови.
Откъде произхождат прасковите?
Прасковата произхожда от Южен Китай, където се е култивирала. По-късно е достигнала от Персия до Гърция и по-нататък в Европа. Днес праскови растат в Испания, Италия, Гърция, Турция, Южна Америка, САЩ и ЮАР. Най-големият производител на праскови си остава Китай. На второ място е Италия, следвана от Гърция и Испания. В Европа Испания, Италия и Гърция се числят към главните доставчици на праскови.
Каква е сезонността на прасковите?
Основният сезон на прасковите е от май до септември. Тогава те се берат в топлите средиземноморски страни.
За какво може да се използват прасковите и как се съхраняват?
Прасковите се използват най-често пресни като плод поради сладко-ароматния си вкус. Подходящи са обаче за използване и в десерти или други сладки ястия. Друг практичен вариант е замразяването на прасковено пюре, което се получава при пюриране на месестата част. Други вкусни възможности са компотът, мармаладът и желето от зрели праскови.
Прасковите могат да се купят и в консервени кутии. Също са вкусни и са по-дълготрайни от пресния вариант. Независимо дали като плодов сладкиш, плодова салата, или в топли ястия – при употребата на праскови фантазията не познава граници.
Така се съхраняват прасковите
Прасковите остават по-дълго пресни в хладилника. На пюре прасковата може да се замразява идеално. За целта месестата част трябва предварително просто да се пюрира. Друга форма на консервиране са мармаладите и желетата.
Ето какво съдържа прасковата
Прасковите съдържат хранителни вещества като витамин С, магнезий, калций и калий. Съдържат и много плодова захар.
kcal: 42 kcal
Въглехидрати: 8,9 g
Белтъчини: 0,8 g
Мазнини: 0,1 g
Витамин А: 15 µg
Витамин В1: 0,03 mg
Витамин В2: 0,05 mg
Витамин В6: 0,03 mg
Витамин С: 10 mg
Витамин Е: 1 mg
Калций: 8 mg
Желязо: 0,5 mg
Калий: 194 mg
Магнезий: 9 mg
Натрий: 1 mg