Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Замразяване на зеленчуци – полезни препоръки

Въпросът „Може ли да се замразяват аспержи?“ има категоричен отговор: „Да“. Това са чудесни новини, що се отнася до сезонните зеленчуци. В крайна сметка замразяването на храна ти позволява да я съхраниш по-дълго. Независимо дали са сурови, бланширани, или сготвени, ето какво трябва да направиш, за да запазиш свежия вкус на аспержите и другите зеленчуци през цялата година.

Няколко кутии за съхранение на зеленчуци във фризер. На преден план се открояват различни видове шушулкови зеленчуци като и грах, боб, както и целина.
© PhotoSG– stock.adobe.com

Съдържанието на страницата накратко

  • Можеш да се наслаждаваш на свежи зеленчуци през цялата година и да изхвърляш по-малко от тях – затова си заслужава да посегнеш към пликовете за замразяване.
  • Бланширани, варени или сурови – как да замразиш зеленчуците? Тук можеш да прочетеш каква подготовка е нужна в зависимост от вида зеленчук.
  • Можеш да намериш инструкции за замразяване на аспержи, тиквички и други зеленчуци, както и ценни съвети и рецепти. 
Определение

Основателни причини за замразяване

Замразяването на зеленчуци е разумно по няколко причини. Някои видове имат кратък срок на годност или пиков сезон само няколко месеца в годината. Белите и зелените аспержи например се предлагат само от април до юли. Зеленчуците съдържат калий, фолиева киселина, витамини и други хранителни вещества, от които метаболизмът ти се нуждае, за да функционира. Ако си почитател на аспержите обаче, си струва да си замразиш някакво количество, за да можеш да им се наслаждаваш и извън сезона. Още едно предимство на замразяването на зеленчуци – голяма част от витамините и минералите се запазват през „зимния сън“. Зеленчуците се състоят основно от вода. При ниската температура тя замръзва и образува ледени кристали. Това спира или забавя определени процеси. Бактериите, гъбичките и другите вредни микроорганизми се размножават в много по-малка степен. В идеалния случай фризерът поддържа температура от -18°C за тази цел. При тези температури зеленчуците се съхраняват дълго време. Чрез замразяването можеш да предотвратиш и разхищението на храна. Това е особено полезно при сезонните зеленчуци или ако реколтата от собствената ти градина е била богата и не можеш да я оползотвориш.


Възможности

Бланширани, сварени или обработени сурови – как да замразяваш различните видове зеленчуци 

Най-подходящият метод на обработка зависи от структурата на зеленчука. Бланшираш ги като изплакнеш обелените и нарязани зеленчуци с вряла вода. Подробни инструкции можеш да откриеш тук. По-долу ще разбереш кои видове трябва да се замразяват сурови и кои – бланширани или сготвени. 

Можеш да замразиш следните зеленчуци сурови:


Тези зеленчуци се бланшират преди замразяване: 



Съхранение

Внимание, тези зеленчуци не са подходящи за замразяване!

Не всички зеленчуци са подходящи за замразяване. Вследствие на силното охлаждане те губят структурата си и придобиват консистенция на каша или течност. Такива са доматите, лукът, авокадото, краставиците, репичките и марулята. Вкусът им е най-добър, когато са прясно приготвени! Съвет: Нарязаните лук и чушки могат да се замразяват, но тогава са подходящи само за добавяне към сосове или супи, тъй като губят хрупкавостта си, а клетъчната им структура се разрушава при замразяването. Можеш само да ги добавяш в течност, а не да ги печеш, тъй като са твърде воднисти и не са подходящи за печене. 


Ръководство

Правилно замразяване – стъпка по стъпка за аспержи и тиквички

Като цяло има определени правила за замразяване на зеленчуци, за да се постигне възможно най-добър резултат:

  • Винаги трябва да използваш пликове за замразяване на зеленчуци или подходящи за замразяване контейнери. Те трябва да са херметически затворени, за да се предотврати прегаряне във фризера.
  • Трябва да обработваш всички пресни храни веднага след събирането или закупуването им.
  • Бланшираните зеленчуци трябва първо да се охладят и да се подсушат преди замразяване.
  • Най-добре е да поставиш етикет и дата на замразената храна.

Следващите два примера показват как да замразяваш зеленчуци.

Замразяване на аспержи – ето как става: 

  1. Измиваш и подсушаваш аспержите.
  2. Отрязваш твърдите краища.
  3. Обелваш белите аспержи (зелените оставяш необелени).
  4. Поставяш ги в кутии за фризер или в пликове за замразяване.
  5. Запечатваш добре и поставяш във фризера!

Замразяване на тиквички – ето как става:

  1. Измиваш, подсушаваш и нарязваш тиквичките.
  2. Вземаш сито или друг подходящ съд и слагаш парчетата в него.
  3. Поръсваш със сол, разбъркваш и ги оставяш за 5 минути. 
  4. Отцеждаш течността – така тиквичките остават хрупкави при замразяване.
  5. Поставяш ги в пликове за замразяване или кутии и ги слагаш във фризера!

Разбира се, можеш да замразяваш сготвени зеленчуци и зеленчукови ястия. Супи, задушени ястия, къри или зеленчукова лазаня са идеални за това – тук можеш да намериш рецепти.


Рецепти

Най-добрите рецепти със замразени зеленчуци

Има толкова много варианти за готвене със зеленчуци от фризера. Размразените тиквички например се вписват чудесно в рататуй, а от замразените гъби бързо може да се приготви гъбен сос. Търсиш рецепти за замразените зеленчуци? Тук ще откриеш вдъхновение за вкусни ястия, които можеш да приготвиш с аспержи, гъби, боб или зеле от фризера.


Размразяване

Размразяване на замразени зеленчуци – ето какво трябва да имаш предвид

Независимо дали става дума за сурови гъби или варени тиквички, бланширан боб или варена тиква – размразените зеленчуци могат да се използват по много различни начини в кухнята. В зависимост от вида на ястието, съществуват два начина за размразяване. Ако зеленчуците са съставка на горещо ястие, най-добре е да действаш по следния начин: за да запазиш замразените зеленчуци възможно най-хрупкави след размразяването им, трябва да ги сложиш директно в тенджера или тиган и да избягваш размразяването им на стайна температура. Можеш също така да ги размразиш в микровълновата фурна, ако не се притесняваш толкова за консистенцията им след претопляне. Тогава зеленчуците ще придобият консистенцията на каша и са подходящи предимно за сосове или супи, където така или иначе се пасират. Ако възнамеряваш да използваш зеленчуците сурови или хрупкави в салата, ще имаш нужда от време – в този случай е по-добре да поставиш зеленчуците в контейнер и да ги оставиш да се размразяват бавно в хладилника в продължение на няколко часа.